Portekiz vizesi, Portekiz Cumhuriyeti’ne seyahat edecek kişilerden istenilen izin belgesidir. Avrupa’nın güneybatısında ve İber Yarımadası üzerinde yer alan Portekiz hem eğitim hem de kariyer hayatına farklı bir dokunuşta bulunmak isteyen kişilerin dikkatini çeken bir ülkedir. Aynı zamanda Portekiz’in turistik açıdan da değeri bulunduğundan, turistik amaçlı seyahatlerin odak noktasında yer alır. Oceanaroi de Lisboa, Alfama, Jeronimos Manastırı gibi birçok doğal ve tarihi güzelliği bünyesinde barındıran Portekiz; bazı ülkelerin vatandaşlarından vize talebinde bulunur.
Portekiz vizesi, ülkeye seyahat edecek Türk vatandaşlarından talep edilen bir belgedir. Umuma Mahsus Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının tamamı, seyahat amaçlarına göre vize çıkarmak durumundadır. Bunun yanı sıra Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport sahipleri; 180 gün içinde yapacakları 90 günlük seyahatlerde vize çıkarmak zorunda değildir. Fakat 90 günü aşan seyahatlerde Portekiz vizesi çıkarılması bir zorunluluktur.
Eğitim, kariyer, aile birleşimi, staj, akraba ve aile ziyareti başta olmak üzere birçok amaçla Portekiz’e seyahat edilebilir. Seyahatin süresi ve amacına göre, talep edilen Portekiz vizesi, seyahat öncesinde çıkarılmalıdır. Genel olarak iki tür vize bulunur. Bunlardan ilki, 90 günlük seyahatlerde geçerli Kısa Süreli Vizedir. 90 günü aşan seyahatler için Uzun Süreli Vizenin çıkarılması gerekmekte olup her iki vize türünde şartlar ve başvuru koşulları birbirinden farklılık gösterebilir.
Portekiz vizesi kapsamında yer alan Kısa Süreli Vize, C Tipi Vize olarak da adlandırılır. Portekiz’e 180 gün içinde toplamda 90 günlük seyahatler için Kısa Süreli Vizenin alınması gerekir. Kısa Süreli Vize, seyahat amacına göre alt kategorilere ayrılmaktadır. Bu kategoriler ise genel hatlarıyla şu şekildedir:
D Tipi Vize olarak da adlandırılan Uzun Süreli Vize, Portekiz vizesi kapsamında yer alır. Ülkeye 90 günden daha uzun süreli seyahat gerçekleştirecek kişilerin ilgili vizeyi alması gerekmektedir. 3 aydan uzun süren eğitim, aile birleşimi, yatırım ve çalışma gibi amaçlarla Uzun Süreli Vize alınabilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Portekiz’de yaşamını sürdüren eşleri ya da çocuklarına yerleşmek isteyenler Aile Birleşimi Vizesine başvuruda bulunabilir.
Portekiz vizesi kapsamında yer alan Çalışma Vizesi, çalışma amaçlı Portekiz’e yerleşen kişilerin alması gereken bir vize türüdür.
Diğer ülkelerin talep ettiği vizelerde olduğu gibi Portekiz vizesinde de çeşitli evrakların başvuru sırasında teslim edilmesi gerekir. Portekiz vizesi başvurusunda gerekli olan evraklar şu şekilde özetlenebilir:
Belirtilen evrakların bazıları, vize türü ve kişinin çalışma durumu fark etmeksizin talep edilir. Bunun yanı sıra bazı belgeler, belirli kişileri kapsar. Portekiz vizesi başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin, belirtilen evrakları eksiksiz ve hatasız bir şekilde temin etmesi ve başvuru sırasında yetkili kişilere teslim etmesi gerekmektedir.
Vize başvurusu öncesinde, başvuru şartlarına uygunluk test edilmelidir. Portekiz vizesinin alınabilmesi için başvuru şartlarının karşılanıyor olması son derece önemlidir. Başvuru şartları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Ülkeye yapılacak seyahatler için ilk olarak seyahat amacı belirlenmelidir. Amaca uygun vize türü belirlendikten sonra ilgili kurumlardan vize başvurusu için randevu alınmalıdır. Gerekli olan belgeler kontrol edilmeli ve evrakların tamamlandığından emin olunmalıdır. Aynı zamanda Portekiz vizesi başvuru formu, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Başvuru sırasında, parmak izi uygulaması olduğundan kişiden parmak izni alınır. Son 5 yıl içinde parmak izi veren kişilerden parmak izi talep edilmez. Parmak izi alımı ve belgelerin teslimi ile birlikte biometrik veri işlemleri yapılır. Bu adımların tamamlanması ile birlikte başvuru gerçekleştirilir.
Kısa Süreli Vize almak isteyen kişiler, başvurularını Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile yapabilir. Bunun yanı sıra D Tipi Vize, yani Uzun Süreli Vize alacak kişilerin başvurularını Portekiz Ankara Büyükelçiliği aracılığı ile yapması zorunludur.
Portekiz vizesi başvuruları büyükelçilik üzerinden yapıldığında, genellikle Kısa Süreli Vize sonuçlar 2 ila 7 iş günü içerisinde açıklanır. Bununla birlikte Uzun Süreli Vize başvuruları, 2-4 hafta arasında açıklanır. Ayrıca resmi tatiller ve yoğunluk gibi durumlar, başvuruların çok daha geç açıklanmasına neden olabilir.