Lüksemburg vizesi, Schengen bölgesi ülkelerinden biri olan Lüksemburg’a girişte istenilen bir izin belgesidir. Resmi adı Lüksemburg Büyük Dukalığı olan ülke, en büyük şehri ve başkenti Lüksemburg ile anılır. Cathedrale Notre Dame, Town Hall, Hollow Tooth gibi gezilecek yerleri bünyesinde barındıran Lüksemburg; Schengen bölgesinde yer almayan ülkelerin vatandaşlarından vize talebinde bulunur. Lüksemburg vizesi olarak tanımlanan ve seyahat sürecine göre çeşitlilik gösteren vize, ülkede yasal bir şekilde seyahat etmeyi mümkün kılar.
Ülkeye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından talep edilen ve Schengen Vizesi ile Uzun Süreli Vize olmak üzere temelde iki başlık altında değerlendirilen Lüksemburg vizesi, bir tür izin belgesidir. Türk vatandaşlarından Gri, Yeşil ve Diplomatik Pasaport sahibi olanlar 90 günden daha az olan seyahatlerinde vize çıkarmak durumunda değildir. Bunun yanı sıra Umuma Mahsus Pasaport sahibi kişilerin 90 günden az ve belirtilen günden daha fazla olan seyahatlerinde vize alması zorunludur. Bunun yanı sıra Gri, Yeşil ve Diplomatik Pasaport sahibi kişiler Lüksemburg’da uzun süreli seyahatlerinde vize çıkarmak durumundadır.
Ülkeye yapılacak seyahatlerin amacına göre Lüksemburg vizesi türleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle seyahat amacı belirlendikten sonra talep edilen vizenin çıkarılması gerekir. Lüksemburg için talep edilen vize, genel olarak 2 başlık altında değerlendirilir. Bu başlıklar ise şu şekildedir:
90 günden daha az seyahatlerde Schengen Vizesi, 90 günden uzun seyahatlerde ise Uzun Süreli Vize talep edilir.
Schengen bölgesi ülkeleri arasında yer alan Lüksemburg, 90 günden daha az olan seyahatlerde Schengen Vizesi talep eder. Bu vize, Schengen bölgesi dışında yer alan ülkelerin vatandaşlarından talep edilir. 180 gün içerisinde 90 günlük seyahate izin verir. C Tipi Vize ya da Kısa Süreli Vize olarak da adlandırılan Schengen vizesi, farklı amaçlarla alınabilir. Lüksemburg vizesi kapsamında yer alan Schengen Vizesinin alt kategorileri şu şekildedir:
D Tipi Vize olarak da adlandırılan Uzun Süreli Vize, 90 günü aşan seyahatlerde çıkarılır. Eğitim, çalışma hayatı, aile birleşimi gibi amaçlarla çıkarılan D Tipi Vize, Lüksemburg vizesi kapsamında yer alır. Bu vizeye sahip olan kişi, geçici olarak oturum iznine sahip olduğu gibi çalışma izni de elde eder.
Uzun Süreli Vize kapsamında yer alan alt kategoriler şu şekildedir:
Vize çıkarmak isteyen kişilerin, daha önceden belirlenmiş olan vize şartlarını yerine getiriyor olması gerekir. Ülkeye yapılacak seyahatler için çıkarılacak olan vizenin şartları şu şekildedir:
Lüksemburg vizesi için talep edilen belgeler, başvurunun olumlu sonuçlanmasında doğrudan etkilidir. Vize başvurusunda talep edilen belgeler şu şekilde sıralanabilir:
Lüksemburg vizesi başvurusu için ilk olarak belirtilen evrakların temin edilmesi gerekir. Bundan sonraki adım, vize başvuru formunun talep edilen şekilde eksiksiz bir şekilde doldurulmasıdır. Vize başvuru merkezi ya da Lüksemburg Konsolosluğundan randevu alınarak temin edilen belgeler ve başvuru formu ile gidilmeli, işlemlere başlanmalıdır. Randevu gününde, parmak izi işlemleri de yapılır. Daha önce vize başvurusunda parmak izi vermeyen kişilerden parmak izi alınır. Parmak izi işlemlerinin tamamlanması ile birlikte vize başvurusu gerçekleşmiş olacaktır.
Lüksemburg Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Kısa Süreli Vize ya da Schengen vizesi, genellikle 2 hafta içerisinde sonuçlanır. Bunun yanı sıra Uzun Süreli Vizede çok daha uzun bir inceleme süreci olduğundan D Tipi Vizede 6 ila 16 hafta içerisinde sonuçlar açıklanır. Fakat her iki vizede de resmi tatiller ve evrakların eksik olması durumunda vize başvurusunun açıklanma süresinde artış meydana gelebilir. Bu nedenle Lüksemburg vizesi başvurularının zamanında yapılması son derece önemlidir. Ayrıca başvuru esnasında istenilen belgelerin tamamı eksiksiz bir şekilde yetkili kişilere sunulmalıdır.