Bulgaristan vizesi, Bulgaristan’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının alması gereken izin belgesidir. Pasaportun türüne göre vizenin süresi değişiklik gösterir. Hususi (Yeşil) Pasaport sahibi kişiler, 180 gün içinde 90 gün süreyle yapacakları seyahat için vize almak durumunda değildir. Bunun yanı sıra Diplomatik (Siyah) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahibi kişilerin vizeden muafiyeti, 30 gün boyunca yapılacak seyahat için geçerlidir. Öte yandan Umumi (Bordo) Pasaport sahibi vatandaşlar, seyahat öncesinde vize almak durumundadır. Peki vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Vize alımında hangi belgeler gerekli? Bulgaristan vize ücretleri nedir?
Bulgaristan’a seyahat edecek vatandaşların alması gereken belge olarak tanımlanan Bulgaristan vizesi, seyahatin yasal yollarla gerçekleştirilmesini sağlar. Ülke, Türk vatandaşlarından vize istediği için Bulgaristan’a hangi amaçla gidiliyor olursa olsun, bu şartın yerine getirilmesi zorunludur. Diplomatik Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport sahibi kişiler için belirli bir güne kadar vize zorunluluğu bulunmazken Umumi Pasaport sahibi vatandaşların vize alması gerekmektedir.
Ülkeye giriş için alınabilecek vizelerin çeşitleri birbirinden farklıdır. Seyahat amacı ve süresine göre değişiklik gösteren vize türlerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak mümkündür:
Belirtilen vizelerin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle Bulgaristan’a hangi amaçla gidilecekse o amaca yönelik vizenin alınması son derece önemli ve gereklidir.
A Tipi (Transit) Vize
Bulgaristan üzerinden farklı ülkelere geçiş yapacak kişilerin A Tipi (Transit) Vize alması gerekmektedir. Çift girişli ve 48 geçerli olmak kaydıyla verilen vize, kısa süreli bir vize olarak bilinir. Çift girişli verilmekle birlikte uzun süreli vize talebinde bulunulması da olanaklıdır. Asıl gidilecek olan ülkede firma sahibi ya da çalışan, öğrenci ya da ülke vatandaşı ile evli olan kişiler uzun süreli vize talebinde bulunabilir.
B Tipi (Turistik) Vize
Bir diğer Bulgaristan vizesi çeşidi B Tipi (Turistik) Vizedir. Turistik amaçlı gezilerde alınması gereken vize, B Tipi Vizedir. En fazla 90 günlük seyahatler için geçerlidir.
C Tipi Vize
Ticari amaçlı ve turistik nedenlerle yapılan Bulgaristan seyahatlerinde C Tipi vize talep edilir. Aile, akraba ve arkadaş ziyaretleri; turistik amaçlı geziler; kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetler için yapılacak seyahatler, iş seyahati ve fuar, toplantı, kongre amaçlı seyahatler; C Tipi Vize kapsamındadır. Maksimum seyahat süresi 90 gündür. Bulgaristan’a bir defa giriş için ya da çok sayıda giriş için C Tipi Vize alınabilir.
Bulgaristan’ın kapıda vize uygulaması bulunmadığından, ülkeye turistik nedenlerle de olsa giriş yapacak kişilerin ilgili vizeyi almış olması gerekir. Ayrıca başvuruların doğru bir şekilde yapılabilmesi için mutlaka Bulgaristan’a hangi amaçla gidileceği belirlenmelidir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Uzun süreli seyahatler, evlilik, oturum izni başta olmak üzere 90 günü aşacak seyahatlerde D Tipi Vize alınması gerekmektedir. Bulgaristan’da oturum izni alacak kişilere hitap eden D Tipi Vize, 6 ay boyunca geçerli olan bir vizedir. Vizeyi alıp ülkeye giriş yapan kişinin 180 gün içinde Bulgaristan’da Dış İşleri Bakanlığı Yabancılar Şubesi’ne başvuru yapması ve oturum iznini alması gerekir.
D Tipi Vize’ye şu kişiler başvuruda bulunabilir:
Bulgaristan vizesi için gerekli olan evraklar, vize türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle hangi amaçla Bulgaristan’a gidileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Bulgaristan vizesi için gerekli evraklar genel hatlarıyla şu şekildedir:
Vize almak isteyen kişilerin randevu alma zorunluluğu yoktur. Yetkili vize merkezlerinin yanı sıra konsolosluk akreditasyonuna sahip acenteler aracılığıyla başvuru yapmak mümkündür. Eğer D Tipi Vize alınacaksa, başvurunun konsolosluktan randevu alınarak şahsen yapılması gerekmektedir. Ayrıca vize alınabilmesi için vize resmi harcı yatırılmalıdır.
Kısa Süreli Vize başvurularında sonuçlar genellikle başvuru yapıldıktan itibaren 10 gün içerisinde açıklanır. Ek belge talebi ve resmi tatiller, sürede değişikliğe neden olabilir. Ayrıca uzun süreli vize alınacaksa bu süre 20 ila 30 iş gününe kadar çıkabilir. Vizenin türü ve ek belgeler, sürenin net bir şekilde belirlenmesini sağlayacak hususlardır.
Vize ücretleri, her yıl değişiklik gösterdiğinden ücret takibinin yapılması gerekir. Ayrıca vizenin süresine göre ücrette değişiklik meydana gelebilir.