Avusturya vizesi, Avusturya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarının çıkarması gereken izin belgesidir. Orta Avrupa’da yer alan Avusturya, denize kıyısı olmayan bir ülke konumundadır. Resmi adı Avusturya Cumhuriyeti olan ülke, tarihi açıdan önemli bir yere sahiptir. Hofburg Sarayı, Krimmler Ache, İspanyol Binicilik Okulu başta olmak üzere doğal ve tarihi güzelliklere sahip olan ülke; özellikle son zamanlarda pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Ülkeyi seyahatlerde Avusturya vizesinin alınmış olması gerekmekte olup vize olmadan Türk vatandaşları ülkeye giriş yapamamaktadır.
Avusturya’ya seyahatlerde kullanılan Avusturya vizesi, birçok farklı türe sahip bir tür izin belgesidir. Ülkeye seyahat edecek kişilerin Schengen vizesi bulunmuyorsa ve kişi Bordo (Umumi) Pasaport sahibiyse kişi, vize başvurusu yapmak durumundadır. Bunun yanı sıra Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) Pasaport sahibi kişiler, 90 günü aşmayan seyahatlerde vizeden muaf tutulur. 90 gün üzeri seyahatlerde ise vize alınması zorunludur.
Ülkeye seyahat edecek kişilerin amaçları birbirinden farklı olduğundan, çıkarılması gereken vize türleri de çeşitlilik gösterir. 90 günden az her türlü seyahat C Tipi (Kısa Süreli) Vize kapsamında yer alır. Bunun yanı sıra oturum izni, çalışma izni başta olmak üzere 90 günden daha uzun seyahatlerde D Tipi (Uzun Süreli) Vizenin alınması gerekmektedir. Avusturya vizesi kapsamında yer alan Avusturya Transit Vizesi ise Avusturya üzerinden üçüncü bir ülkeye yapılacak seyahatlerde geçerli olan bir vize türüdür. Seyahat öncesi seyahat amacına uygun vize türünün belirlenmesi ve ilgili vizenin çıkarılması gerekmektedir.
Avusturya’ya kısa süreli yani 90 günden az yapılacak seyahatlerde C Tipi (Kısa Süreli) Vize geçerlidir. Bu vizeyi alan kişi, 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlı seyahatlerde bulunabilir. Avusturya vizesi kapsamında yer alan Kısa Süreli Vize, seyahat amacına göre farklı vize türlerini bünyesinde barındırır. Bunları genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:
Avusturya vizesi kapsamında yer alan D Tipi (Uzun Süreli) Vize, 90 günden daha uzun süreli yapılacak seyahatlerde geçerli olan bir vize türüdür. Kişi, 6 aydan daha uzun süre Avusturya’da kalacaksa ilgili vizeyi çıkarmak durumundadır. D Tipi Vize Farklı maçlarda çıkarılabilir. Aile birleşimi, uzun süreli eğitim; D Tipi Vizenin kapsamına girer. Bunun yanı sıra çalışma hayatına Avusturya’da devam edecek kişilerin de ilgili vizeyi çıkarması gerekmektedir. Uzun Süreli Vize almak isteyen kişi, daha önceden belirlenmiş olan şartları yerine getirmek durumundadır. Bu şartlar arasında dil becerisi önemli bir yer edinir.
Bir diğer Avusturya vizesi, üçüncü bir ülkeye yapılacak seyahatlerde alınması gereken Avusturya Transit Vizesidir. Bu vizenin şartları arasında seyahat edilecek ülkenin uçak biletinin ve rezervasyon belgelerinin gösterilmesi yer alır.
Avusturya vizesi almak isteyen kişilerin, daha önceden belirlenmiş olan başvuru koşullarını yerine getirmiş olması gerekir. Bu koşullar arasında şunlar yer alır:
Birçok vizede olduğu gibi Avusturya vizesinde de çeşitli belgelerin temin edilmiş olması gerekir. Avusturya vizesi başvuru belgeleri genel hatlarıyla şu şekildedir:
Avusturya vizesi başvuruları çeşitli başvuru merkezlerinde gerçekleştirilebilir. Bu merkezler ise şu merkezlerde yapılabilir:
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin seyahatlerinden önce vize başvurusu için randevu alması gerekmektedir. C Tipi Vize başvurusu gerçekleştirecek kişiler, vize başvuru merkezlerinde parmak izi verebilir ve randevu alabilir.
Vize başvurularının sonuçlanması, birtakım kriterlere göre değişiklik gösterdiğinden; başvurunun zamanında yapılması son derece önemlidir. Öte yandan genellikle Avusturya vizesi başvuru sonuçları 5 ila 10 iş gün içerisinde açıklanır. Araya resmi tatillerin girmesi durumunda sonuç açıklama süresi uzayabilir. Ayrıca eksik veya hatalı belgelerinin bulunması, yoğunluk dönemleri sürenin değişiklik göstermesinin nedenleri arasında yer alır.