Malta Cumhuriyeti, ülkeye girişte seyahatin amacı ve süresine göre çeşidi değişebilmekle birlikte Türk vatandaşlarından Malta vizesi talebinde bulunmaktadır. Rabat, Mdina, Sliema başta olmak üzere ilgi çekici bölgeleri bünyesinde barındıran Malta’ya sıklıkla turistik geziler ve eğitim amaçlı seyahatler düzenlenmektedir. Malta’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus Pasaport sahibi kişiler, kısa süreli ve uzun süreli seyahatlerde vizeye tabidir. Bununla birlikte Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport sahibi kişilerin kısa süreli seyahatlerinde vize çıkarması zorunlu değildir.
Malta vizesi, Türk vatandaşlarından ülkeye giriş için istenilen izin belgesi olarak tanımlanabilir. Kısa Süreli ve Uzun Süreli olmak üzere iki farklı vize türü, seyahatler öncesinde talep edilmektedir. 90 günden az seyahatlerde Kısa Süreli Vize yeterli olmakla birlikte 90 günü aşan seyahatlerde D Tipi Vize gerekli görülmektedir. Vize çıkaracak kişilerin vize türüne göre istenilen belgeleri temin etmesi son derece önemlidir. İstenilen belgeler ile birlikte başvuru gerçekleştirilebilir.
Malta’ya yapılacak seyahatler için geçerli olan temel olarak iki tür vize bulunur. Bu vize türlerinden ilki C Tipi Vizedir. Kısa Süreli Vize olarak da adlandırılan bu vize, 90 günden az seyahatler için geçerlidir. Daha uzun süreli seyahatlerde ise Uzun Süreli Vize talep edilir. Her iki vize türünün özellikleri birbirinden farklıdır.
Malta vizesi kapsamında yer alan C Tipi Vize, 90 günden az seyahatlerde talep edilen bir vize çeşididir. C Tipi Vize çeşitli durumlarda talep edilir. Bu durumlar şu şekilde özetlenebilir:
90 günü aşan seyahatlerde D Tipi Vize ya da Uzun Süreli Vize talep edilir. Malta vizesi içerisinde yer alan D Tipi Vize türleri;
Transit Vizesi, Malta vizesi türlerinden bir diğeridir. Başka bir ülkeye giderken Malta üzerinden aktarma yapacak kişilerin Transit Vize talebi çıkarması zorunludur.
Malta’ya gidecek kişilerin ilk olarak kendilerinden istenilen evrakları temin etmesi ve bu evraklar ile vize başvurusunda bulunması gerekir. Malta vizesi başvurusunda istenilen evraklar genel hatlarıyla şu şekildedir:
Belirtilen belgelerin her biri, Malta vizesi için talep edilmektedir. Bu belgelerden bazıları ortak olmakla birlikte bazıları kişinin çalışma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle vize başvurusunda bulunacak kişilerin kendisinden hangi belgelerin talep edildiğini belirlemesi son derece önemlidir.
Malta vizesi başvurusu, ilgili başvuru merkezlerine yapılmalıdır. Bu merkezler, Türkiye’nin farklı noktalarında yer alır. Başvuru yapılmadan önce ilgili başvuru merkezinden randevu alınması gerekir. Vize başvurusu için takip edilmesi gereken adımlar genel hatlarıyla şu şekildedir:
Belirtilen adımların her biri, Malta vizesinin başvurusunda gerekli olan işlemleri ifade eder. Başvurular alındıktan sonra incelemesi süreci başlar ve vize başvurusu sonuçlanır.
Malta vizesi alacak kişilerin, vize türüne göre başvuruda bulunacağı merkezler değişiklik gösterir. D Tipi Vize başvurusu Malta Konsolosluğuna direkt olarak yapılmalıdır. Bunun yanı sıra Ankara’da Malta Büyükelçiliği ve İstanbul’da Malta Başkonsolosluğu yer almaktadır.
Öte yandan Malta Fahri Konsolosluğu İzmit, Malta Fahri Konsolosluğu İzmir olmak üzere iki farklı başvuru merkezi de bulunmaktadır. Başvurular, ilgili merkezler üzerinden randevu sistemi aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Telefon ile randevu alınması mümkündür. Randevu alındıktan sonra ilgili tarih ve saatte başvurular, gerekli evraklar ile gerçekleştirilebilir.
Diğer ülkeler için çıkarılacak vizelerde olduğu gibi Malta vizesinde de belirlenmiş olan vize harç ücretinin ödenmesi gerekir. Malta vizesi harç ücreti ise her yıl çeşitli hususlara göre değişiklik gösterir. Vize harcını ödeyen kişi, başvurularını gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra vize ücretine dahil olan farklı hususlar da bulunmaktadır. Belgelerin temini sırasında ödenecek ücretler, bunlar arasında yer alır.
C Tipi vize ve D Tipi Vizenin çıkış süreleri birbirinden farklıdır. Çünkü D Tipi Vize Uzun Süreli bir vize olduğundan, çok daha detaylı bir incelemeyi zorunlu kılar. C Tipi Vize çoğunlukla 5 ila 10 iş günü içerisinde çıkar. Bununla birlikte D Tipi Vize çok daha uzun sürede sonuçlanır. Vize başvurularının seyahatten 1 ila 3 ay öncesinde yapılması, beklenmedik durumların neden olacağı olumsuzlukların önlenmesi adına önemlidir.