Romanya vizesi, Romanya’ya giriş yapabilmek için gerekli olan ve Romanya Hükümeti tarafından istenen bir izin belgesidir. Balkanlarda yer alan Romanya; Voronet Manastırı, Merry Mezarlığı, Bran Kalesi gibi gezilecek pek çok güzelliğe ev sahipliği yapar. İş, gezi, eğitim ve aile birleşimi gibi amaçlarla Romanya’ya gidecek olan kişilerin; kendilerine sunulan vize türlerinden uygun olanları alması gerekmektedir.
Romanya vizesi, ülkeye seyahat edecek vatandaşlardan istenen ve ülkeye girişi mümkün kılan bir izin tür belgedir. Ülkeye gidecek Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi kişiler, 90 günden az ve çok olacak şekilde seyahatlerinin tamamında Romanya vizesi almak durumundadır. Bunun yanı sıra Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) ve Hususi (Yeşil) Pasaport sahibi kişiler 90 güne kadar olan seyahatlerde vize almazken daha uzun seyahatlerde vize almak zorundadır.
Romanya Hükümeti tarafından kabul edilen Romanya vizesi toplamda 4 türdür. Bu vizeler;
Romanya’ya gidecek kişilerin seyahat amaçlarına en uygun vizeye, gerekli belgeleri temin ederek başvurması gerekir.
A Tipi Vize, Romanya vizesi kapsamında yer alır ve Havaalanı Transit Vizesi olarak da bilinir. Vize, Romanya’da havaalanlarının uluslararası alanına giriş ve gidilecek ülkenin uçağına binişe kadar olan süreyi kapsar.
B Tipi Vize ya da Transit Vize, Romanya üzerinden farklı bir ülkeye geçecek olan kişilerin alması gereken bir izin belgesidir. Kişi, Romanya’da konaklamayacak olsa bile başka bir ülkeye Romanya üzerinden geçeceği için Romanya vizesi kapsamında yer alan B Tipi Vizeyi almak durumundadır.
Kısa Süreli Vize, 90 günden daha az seyahatlerde alınması gereken Romanya vizesinin türleri arasında yer alır. İş, ticari geziler, turistik amaçlı seyahatler, kısa süreli öğrenim başta olmak üzere çeşitli nedenlerle C Tipi Vizenin alınması mümkündür. C Tipi Vize kapsamına giren vize türleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
Uzun Süreli Vize ya da D Tipi Vize, çeşitli nedenlerden ötürü Romanya’da 90 günden daha uzun kalacak kişilerden talep edilen Romanya vizesi türüdür. Romanya’ya 90 günden uzun gidecek vatandaşların tamamı, ilgili vizeyi çıkarmak durumundadır. Çalışma hayatına Romanya’da devam edecek kişiler, eğitim için Romanya’yı tercih eden öğrencilerin talep ettikleri vize; aynı zamanda Romanya’da aile birleşiminde bulunacak kişiler tarafından da ilgi görmektedir. Uzun süreli oturum vizesi alacak kişilerin vize başvurularını Romanya Konsolosluğu’na yapması gerekmektedir.
Romanya vizesi başvurularında çeşitli belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler, eksiksiz ve doğru bir şekilde başvuran tarafından yetkili kişilere verilmek durumundadır. Vize kapsamında yer alan ve başvuruların sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına etkide bulunan belgeler genel hatlarıyla şu şekildedir:
Ülkeye girişte talep edilen Romanya vizesi başvurusu, birkaç adımın gerçekleştirilmesi ile yapılabilir. Bu adımlar ise genel olarak şu şekildedir:
Belirtilen adımların gerçekleştirilmesi, başvurunun tamamlanmasını mümkün kılacaktır. Başvuru esnasında en önemli hususlardan bir tanesi, istenilen belgelerin hatasız ve eksiksiz bir şekilde temin edilmiş olmasıdır. Belgelerde herhangi bir hata veya eksikliğin tespit edilmesi durumunda vize başvurusu olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir.
Romanya’nın Türkiye’de üç farklı temsilciliği bulunur. Bu temsilcilikler;
Vize başvurusunda bulunacak kişilerin ikamet adresine göre ilgili konsolosluklardan herhangi bir tanesine başvuru yapması gerekmektedir.
Romanya vizesi, Türk vatandaşları için genellikle 15 ila 20 gün içerisinde sonuçlanır. Çeşitli nedenlerden ötürü sürenin uzaması mümkündür. Bu nedenler arasında, resmi tatiller yer alır. Öte yandan belgelerde eksikliğin tespit edilmesi durumunda da süre uzayarak vize başvuruları çok daha geç sonuçlanabilir. Vize başvurularının sonuç süresi baz alınarak zamanında yapılması oldukça önemlidir.