Almanya vizesi, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi kişiler tarafından Almanya seyahati öncesinde alınması gereken bir vize türüdür. Kişinin pasaportunda çok girişli ve geçerli bir Schengen vizesi bulunuyorsa, Almanya vize başvurusunun yapılması gerekmemektedir. Fakat bu kriteri karşılamayan ve Almanya’ya seyahat edecek her bir kişi, ilgili vizeyi almak için başvuruda bulunmak durumundadır.
Almanya vizesinin farklı nedenlerden dolayı alınması olanaklıdır. Kısa süreli öğrenim ve staj, turistik faaliyetler, kültürel etkinlik ve konferansa katılım, aile ziyareti; Almanya vizesinin alınmasını gerektiren durumlar arasında yer alır. Her bir vize türünün koşulları birbirinden farklıdır. Ayrıca vize başvurusunda talep edilen belgeler de farklılık gösterebilir. Bu nedenle vize başvurularının doğru ve sistemli bir şekilde yapılabilmesi için hangi amaçla Almanya’ya gidileceğinin belirlenmesi ve başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir.
Kültürel gezi, iş seyahati, aile ve akraba ziyareti gibi nedenlerden ötürü Almanya’ya gidecek olan kişilerin ülkeye giriş yapabilmek için alması gereken vize, Almanya vizesi olarak bilinmektedir. Ülkeye hangi amaçla gidilecekse, ona uygun vize çıkarılması gerekir. Bu nedenle vize başvuru süreci son derece önemlidir. Ayrıca vizenin belirlenen zaman aralığında ve istenilen belgeler temin edilerek yapılması şarttır.
Almanya vizesi almak isteyen kişilerin, belirlenen şartları yerine getirmesi gerekmektedir. İstenilen belgeler temin edilerek Almanya Konsolosluğuna başvuru yapılmalıdır. Eğer Almanya’ya uzun süreli seyahatte bulunacaksanız, başvurularınızı doğrudan Almanya Büyükelçiliği ya da Almanya Konsolosluğuna yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kısa süreli Almanya seyahati için Almanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen kurumlara başvuruda bulunulmalıdır.
Ülkeye farklı amaçlarla gitmek isteyen kişilerin alması gereken Almanya vizesi, şu amaçlarla verilir:
Kişinin seyahat amacına göre vize türleri çeşitlilik gösterir. Almanya vize türleri kategorisinde yer alan vizelerin her birinin özellikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle seyahat amacına uygun olan vizenin, istenilen belgeler temin edilerek çıkarılması gerekir.
90 günden daha kısa süreli olarak öğretim ve staj için Almanya’ya gidecek olan kişilerin çıkarması gereken vizedir. Öğrenim vizesi olarak da adlandırılır. Bu vizeyi alacak kişinin 90 günden daha uzun süre Almanya’da bulunmaması gerekir.
Almanya vizesi kapsamında; kültürel etkinlik, sportif faaliyetler ve konferans katılım vizesi alınabilir. Kültürel etkinlik, konferans ve sportif faaliyetler için Almanya’ya gidecek olan kişiler tarafından alınması gerekli olan bu vize; 90 güne kadar geçerlidir.
Turizm amacıyla Almanya’ya gidecek olan kişilerin Almanya turistik vizesi alması gerekir. 90 günden daha az süreli geziler için verilen turistik vize sadece turistik amaçlarla verilir.
Aile, arkadaş ve akraba ziyaretinde bulunacak olan kişiler, Almanya vizesi kapsamında yer alan ilgili vizeyi almak durumundadır. Vize için ziyaret edilecek kişilerden davetiye alınması zorunludur. Arkadaş, aile ve akraba ziyareti vizesi 90 güne kadar seyahati mümkün kılar.
İş amaçlı seyahatte bulunacak kişilerin iş ve fuar ziyareti ile ticari vizeyi alması gerekmektedir. Vizenin alınabilmesi için iş ortaklarından davetiye mektubu gelmelidir. Vize, 90 güne kadar seyahati olanaklı kılar.
Eğitim faaliyetleri, turistik geziler başta olmak üzere çeşitli amaçlar için 90 güne kadar seyahati mümkün kılan Almanya vizesi; C Tipi (Kısa Süreli) Vize olarak değerlendirilir. Diplomatik pasaport, hususi pasaport, hizmet pasaportu sahibi kişilerin 180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahat için vize almasına gerek bulunmaz.
Çalışmak için ya da aile birleşimi için Almanya’ya gidecek olan kişiler, D Tipi (Uzun Süreli) Vize almak durumundadır. İlgili vize, 90 günden daha uzun süreli seyahatleri mümkün kılar. D Tipi Vize, Almanya Ulusal Vizesi olarak bilinir.
Almanya vizesi alınabilmesi için çeşitli belgelerin temin edilmiş olması gerekir. Bu belgeler genel hatlarıyla şu şekildedir:
Vize türüne göre istenilen evraklarda değişiklik olabilir. Bu nedenle başvuruda bulunmadan önce istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi gerekmektedir.
Vize başvurusu sonrasında belirli bir süre sonra vize onayı gerçekleşir. Bu süre değişiklik göstermekle birlikte çoğunlukla 22 gün sonra vize başvuruları sonlanır. Vize onayı için belirli bir süre geçeceğinden, başvuruların zamanında yapılması oldukça önemlidir.
Vize çıkarmak isteyen kişilerin, belirlenen ücret dahilinde işlemleri yapması gerekir. Dolayısıyla Almanya vizesi çıkarmak için belirli bir ücret ayrılması son derece önemlidir. Almanya vize harç ücretleri ile vize ücret bedelleri; Almanya Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Ayrıca kısa süreli vize, uzun süreli vize başta olmak üzere vize çeşitlerinin ücretleri değişiklik gösterebilir.
Vize ücretleri belirli dönemlerde revize edilir. Bu nedenle ücret takibinin yapılıyor olması, vize için ayrılacak olan bütçenin kesinleşmesini sağlayacaktır. Temel olarak vize ücreti, Euro karşılığı TL olacak şekilde ödenmek durumundadır.